Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ara 16, 2022

Basında ÖzÜ - "Ben de varım" diyen kadın sayısı artacak

Milliyet

"Karar Mekanizmalarında Kadın Liderler Projesi" kapsamında ödüle layık görülen 100 lider kadından dördü daha İstanbul'da düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Törende konuşan IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türkan, projede ödül alan kadın sayısını gelecek yıl 200'e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

"Karar Mekanizmalarında Kadın Liderler Projesi" kapsamında ödüle layık görülen 100 lider kadından dördü daha İstanbul'da düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Uluslararası Kadın Forumu Çiğdem (IWF), Bahçeşehir Üniversitesi- Yılmaz TOSAM (BAU Toplum, Sağlık, İstanbul Davranış ve Önlem Alma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) iş birliğiyle kamuda ve özel sektörde kendi alanlarında lider ve öncü karakterleriyle çevrelerine ilham veren kadınlara odaklanan "Karar Mekanizmalarında Kadın Liderler Projesi"ne imza attı. Milliyet gazetesinin de paydaş olduğu proje kapsamında ödüle layık görülen kadınlara, ödülleri önceki gün QNB Finansbak Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle takdim edildi.

'Sonuçlardan gururluyuz'

Törende konuşan IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türkan şunları söyledi:

"IWF Türkiye olarak, ülkemizde kadın liderliğini geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla alanında lider kadınları buluşturarak kadının güçlenmesine yönelik faaliyet gösteriyoruz. Bu hedeflerimizden hareketle Bahçeşehir Üniversitesi-TOSAM (BAU Toplum, Sağlık, Davranış ve önlem Alma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) iş birliği ile, Milliyet Gazetesi'nin proje paydaşlığında, kadının liderliğinin coğrafi ve kültürel engelleri de aşarak güçlenmesine ve yayılmasına katkı sağlayacak bir projeye imza attık. Proje kapsamında ülkemizde kamuda ve özel sektörde kendi alanlarında lider ve öncü karakterleriyle çevrelerine ilham vermiş kadınların oranını ortaya koyan bir araştırma yaptık. Bu araştırma kapsamında da Türkiye'nin ilk 100 Sanayi ve'Tidari Kuruluşu, Yargıtay, Sayıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu, yerel yönetimler, Yüksek öğrenim Kurumu, devlet ve vakıf üniversiteleri kategorilerinde 100 kadın lider isim belirledik. Çıkan sonuçlardan da çok gururluyuz. Onlara bir plaket ulaştırmak için çalışıyoruz ve bu törenlerin bir amacı da kadınlarla el ele tutuştuğumuzu göstermek ve birbirimizi tanımak. Kadınları hatırlamak ve güçlendirmek peşindeyiz. Gönül istiyor ki seneye bu sayı 200'e çıkarmak. 'Ben de karar veren kadınım ben de imza atan kadınım, ben de karar mekanizmasında liderim' diyen kadınların sayısını artırmayı hedefliyoruz."

Ödül alan kadın liderler

Düzenlenen ödül töreninde ödül alan kadın liderler şu isimlerden oluştu: Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife öztürk Akkartal, özyeğin Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Feride Esra Gençtürk, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu ve gıda yüksek mühendisi Dr. Ash Elif Tanuğur Samancı. 

İlk tören Ankara'da yapıldı

"Karar Mekanizmalarında Kadın Liderler Projesi" kapsamında ödüle layık görülen 100 lider kadın, ödüllerini almaya devam ediyor, ilk tören iki ay önce Ankara'da TBMM Başkanlık Konutu'nda düzenlendi. Ankara'daki törende 27 kadın ödülünü alırken, Ekim ayıda İstanbul QNB Finansbak Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen törende yedi kadına ödülleri takdim edildi. QNB Finansbak Genel Müdürlüğü'nde dün düzenlenen törende de dört kadına daha ödülleri verildi. Proje kapsamında seçilen diğer lider kadınların da önümüzdeki günlerde ödüllerini alması bekleniyor.

"Dayanışma içinde olmalıyız"

Törende ödül alan kadınlar da birer konuşma yaptı. Lider kadınlar duygularını şöyle ifade etti:

Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal: Kadın olmak esasen tüm dünyaca çok zor. Bir yerlere gelmek ve görünür olmak için büyük bir mücadele vermemiz gerekiyor. Aslında sadece bir yerlere gelmek için değil, orada kalmak için de son derece önemli. Kadınlar olarak dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Sadece Türkiye'de de değil uluslararası alanda da varlığımızı kanıtlamamız ve görünür olmamız gerekli.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feride Esra Gençtürk: Ben bir akademisyenim ve akademik alanda aslında kadınlar çok fazla görev ve sorumluluk alıyor. Ancak karar alma mekanizmaları deyince kadın oranının birden düştüğünü görüyoruz. Kadın rektör sayısı oldukça az. O nedenle bugün burada aldığımız bu ödül biz kadınlar için çok önemli. IVVF'nin kadın kardeşliğine verdiği bu önem ve ülkemizde bunu görünür kırması çok değerli.

Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu:  Uluslararası Kadın Forumu'nun bu organizasyonu oldukça değerli. Öncelikle biz kadınlar olarak kendi alanlarımızda ve kariyerlerimizde bttttiıilİMİkosistemin içerisinde hareket ediyoruz ama IWF farklı sektörlerden kctM$u btrar,aya getirerek ve özellikle imza yetkisi olan kadınlardan bir kardeşlik oluşturması çok değerli.

BEE&YOU Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı: Uluslararası Kadın Forumu'nun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Kadın girişimciliği alanında yaptığımız bütün çalışmaların uluslararası arenada duyulması, ses getirmesi çok değerli. Hem ülkemizin tanıtılması adına hem de kadın gücünün bütün dünyaya duyurulması anlamında çok önemli. Kadın liderler sıfatıyla bir kadın formundan bu ödülü aldığım için de çok mutluyum. Uluslararası kadın girişimciliği alanında da, dünyada çalışmalar yapmayı her zaman hayal ediyordum. Bu benim için bir fırsat oldu. Bundan sonra büün uluslararası toplantılara katılarak, uluslararası projelerde yer alarak ülkemizi dünyada daha iyi temsil etmeye çalışacağım."